Joghurtos padlizsán medvehagymával

Gyanítom se szeri se száma a medvehagymás posztoknak, és így van ez jól, mert VÉGRE! eljött a medvehagyma szezonja, azaz itt a tavasz! Átállítottuk az órát, személy szerint elég szenvedősre is sikerült a hétfő reggelem emiatt, hiszen hiába mutatott 6-ot a “vekker”, az még csak 5 volt valójában! Ez a része nem olyan pozitív, meg hát megint sötétebb is van reggel, amit én nem szeretek annyira, az viszont, hogy munkából hazafelé még fél 7-kor is világos volt, kárpótol valamelyest.
joghurtos padlizsán medvehagymával
Nagy rajongói vagyunk a Szerájban kapható joghurtos padlizsánnak. Ahogy utánanéztem, talán az egyik titka az, hogy bő olajban sütik ki a padlizsánt. Ezen kívül csodás a fűszerezése is. Most, hogy itt a remek alkalom, ötvöztem a tavaszi kedvencemet az all-time-favourite joghurtos padlizsánnal, így született a medvehagymás joghurtos padlizsán! A koriandert én amúgy sem bírom, nekem samponízű sajnos, így jó, ha itt egy olyan alapanyag, amivel hasonlóképp feldobhatjuk. A munkám miatt úgy alakult, hogy holnap szendvicseket fogok ebédelni, ehhez kitűnő kísérő lesz!
Hozzávalók 2-4 személyre:
1 kisebb-közepes padlizsán
1 nagy doboz natúr joghurt (görög joghurt vagy sima natúr joghurt lecsöpögtetve, hogy sűrűbb legyen)
2 gerezd fokhagyma
1 marék medvehagyma
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
A padlizsánt kockára vágjuk és besózzuk, majd állni hagyjuk így kb. 20-25 percig, hogy levet eresszen. Serpenyőben ujjnyi vastagon olajat hevítünk. Amikor már kellően meleg, beledobjuk a padlizsánkockákat és megsütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Amíg sül a padlizsán, kihasználjuk az időt és előkészítjük a joghurtot. Hozzáadjuk a fokhagymát (fokhagyma nyomóval érdemes belepréselni), a sót, borsot, végül pedig a megmosott, apró csíkokra vágott medvehagyma leveleket.
Amikor a padlizsán megsült (összetéveszthetetlen az a jellegzetes, édes illat, amit áraszt magából), papírtörlőre kivesszük, felitatjuk az olajat és belerakjuk a joghurtba.  Én 3 részletben tudtam megsütni a padlizsánt a kisebb serpenyőmben; mivel eléggé magába szívja az olajat, érdemes két adag között pótolni.
Az így elkészült joghurtos-medvehagymás padlizsán azonnal is fogyasztható, de ha pár órát/egy éjszakát állni hagyjuk, akkor még jobban összeérnek az ízek.
Bő olajban süssük ki
Közben keverjük be a joghurtot
Itt már kezd aranybarna lenni
adjuk hozzá a joghurthoz a megsült padlizsánkockákat
joghurtos padlizsán medvehagymával

Leave a Reply

A weboldal további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információért ugrás az adatvédelmi tájékoztatóhoz

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close