Kukoricás tonhal burger

Imádom a házi burgerek minden fajtáját, ezt a receptet a BBC Good Food oldalán találtam, azonnal tudtam, hogy el fogom készíteni! Kicsit módosítottam azért rajta a költségvetésünkhöz és az itthon lévő alapanyagokhoz igazítva.
kukoricás tonhal burger

Kukoricás tonhal burger 2 személyre, 4 bucihoz 😉

Kukoricás tonhalpogácsák:
6 evőkanál (kb. fél konzerv) kukorica
1 konzerv tonhal (olajos)
Fél tubus tejszínes sajtkrém (vagy reszelt sajt)
Fél fej lilahagyma
1 tojás
zsemlemorzsa
só, bors, petrezselyem

Burgerhez:
4 zsemle/buci
sajt
salátalevelek
paradicsomos salsa: 1 paradicsom, fél fej lilahagyma, só, bors, olívaolaj, bazsalikom
Szósz: chilis majonéz

Kb. 4 evőkanál kukoricát leturmixolunk, amíg krémes nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a lecsöpögtetett konzerv tonhalat (az olajat ne öntsük ki, abban süthetjük meg a tonhal pogácsákat!). Ehhez adunk 2 evőkanál egészben hagyott kukoricát és a kockára vágott lilahagymát. Hozzányomunk fél tubus sajtkrémet (v. reszelt sajtot), óvatosan sózzuk, borsozzuk, szórunk bele petrezselymet, ráütjük a tojást és alaposan összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát szórunk rá, hogy formázható masszát kapjunk belőle. Megsüthetjük azonnal is, vagy hűtőbe is rakhatjuk egy 15-20 percre, hogy kicsit összeálljon és még könnyebben formázható legyen. Tenyérnyi nagy, ujjnyi vastag pogácsákat formázunk. Serpenyőben felhevítjük a tonhalkonzervből maradt olajat, és pár perc alatt a pogácsák mindkét oldalát pirosra sütjük. 

Amíg a tonhal pogácsák sülnek, előkészítjük a bucikat, a zöldségeket és az öntetet.
A bucikat felvágjuk és megpirítjuk a belsejüket.
A salátaleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük.

Szósz: 1 evőkanál majonézhez kb. fél kávéskanálnyi chiliszószt keverünk. 1 teáskanál tejföllel enyhíthetünk rajta, így nem is lesz olyan sűrű, jobban eloszlik a burgerünkben.
Előkészítjük a paradicsomos ‘salsát’ (az enyém inkább bruschettás lett): 1 paradicsomot felkockáztam, hozzáadtam fél fej kockára vágott lilahagymát, sóztam, borsoztam, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, megszórtam frissen tépett apróra vágott bazsalikommal (1 levél)
Amint készek a tonhal pogácsák levesszük a tűzről, azonnal rárakjuk a már megpirult bucikra, majd erre jöhet tetszőleges sorrendben a többi hozzávaló és már falhatjuk is 🙂

Jól esik hozzá egy pohár bodzás-mentás limonádé.

Leave a Reply

A weboldal további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információért ugrás az adatvédelmi tájékoztatóhoz

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close