Spaghetti al ragú alla bolognese avagy a jó öreg bolognai spagetti @home

A jó bolognai spagetti számomra a “comfort food” egyik első számú megtestesítője, tudjátok… az az érzés, mikor elkezded enni az ételt és felsóhajtasz, nem is mondasz semmit, csak tudod, hogy finom és a finom ízek mellett egyszerre áraszt el az otthon melegének érzete is 🙂 azt hiszem nehéz szavakba önteni. Az a pillanat, amikor a Ratatouille-ban Ego megkóstolja a ratatouille-t és egyből gyereknek érzi magát és újra ott van anyukája mellett a konyhában:)

4 hatalmas adaghoz: (2 személyre 2 étkezéshez)
500 g darált marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kisebb szál sárgarépa
500 g paradicsompüré
2 egész paradicsom
só, bors
cukor
1 dl vörösbor
zöldfűszerek: bazsalikom, szurokfű (oregánó), rozmaring, petrezselyem
Tészta: 500 g spagetti

A jó ragú nem egy 10 perces, hanem inkább egy jó másfél órás hadművelet eredménye. (vagy még több, akinek több ideje van 🙂 )
Egy magas falú serpenyőbe olajat öntöttem, ezen megpároltam a kockára vágott vöröshagymát. Erre jött rá az apróra vágott fokhagyma, melyet egy-két percig pirítottam. Amikor már mindent eláraszt a sülő hagyma illata, jöhet a hús. Fehéredésig pirítsuk, közben sózzuk, borsozzuk. Mi szeretjük, ha a ragukban a zöldségek nem mállanak szét, hanem még harapni lehet őket, de nem is nyersek, ezért miután a hús átpirult, először a paradicsompürét adtam hozzá. Megint jöhetett egy kis só, bors, no meg egy kevés cukor. Kis lángon főztem kb. 40 percen keresztül, tettem hozzá közben 1 dl vizet is. Ezután beleraktam a kockára vágott répát, a feldarabolt paradicsomokat. Miután újraforrt, jött a bor is. Újabb 5 perc forralás után kóstolás, só-cukor arány ellenőrzése, amiből kellett, tettem még bele. Apróra vágtam a zöldfűszereket és hozzáadtam. A legkevesebbet a friss rozmaringból, mert annak nagyon intenzív az íze, a legtöbbet pedig a bazsalikomból raktam bele (kb. 5 nagy levelet), a többiből nagyjából 1-1 rövidebb szárat (kb. teáskanálnyit).  Még kb. 25 percet főztem az egészet kis lángon, fedő alatt. Végül még 10 perc fedő nélkül, amíg egy kicsit besűrűsödött. A sűrítést egyébként a tészta főzővizével is megtehetjük, a tésztából kioldódó keményítő remekül sűríti a ragukat, 1 merőkanálnyit tehetünk bele, az ízéhez is hozzátesz.
A spagettit 8 perc alatt al dentére főztem.
Tálaláskor meglocsoltuk olíva olajjal és megszórtuk frissen reszelt parmezánnal.

Leave a Reply

A weboldal további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információért ugrás az adatvédelmi tájékoztatóhoz

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close