Variációk bruschettára: sült padlizsánnal és sült paradicsommal

Uncategorized
A minap a HVG-n ajánlottak egy sült padlizsános bruschetta receptet. Nagyon nyálcsorgató volt a fotó, így rögtön el is döntöttem, hogy én márpedig csinálok ilyet. Férjem kreatív volt és a sült padlizsán mellé javasolta, hogy paradicsomot is süssünk hozzá (ő nyersen nem szereti). Az ötlet nagyon bevált, ma is ezt vacsiztunk.

Hozzávalók egy adaghoz:
étvágytól függő mennyiségű kenyér
kenyérszeletenként 1 karika padlizsán
1 vagy 2 paradicsom
fehérsajt (feta vagy valami arra hajazó krémfehérsajt)
só, bors
olívaolaj
friss fűszerek: bazsalikom, szurokfű
Serpenyőben viszonylag bő mennyiségben (kb. fél ujjnyi vastagon) olívaolajat kezdtem hevíteni. Közben vágtam 2 karika padlizsánt. Mikor kellően meleg volt az olaj, beledobtam a padlizsánokat. Közepes lángon sütöttem őket. Előkészítettem a paradicsomot, nagyobb cikkekre vágtam. Mikor a padlizsánok egyik oldala már kezdett barna lenni, megfordítottam őket, egyúttal hozzádobtam a paradicsomot is. Közben izzítottam a szendvicssütőnket és bedobtam sülni a kenyér szeleteket. A paradicsomokat 2-3 percig sütöttem, mikor kivettem őket, a padlizsánkarikák még sültek tovább. A padlizsánokat addig sütöttem végül, amíg mind a két felük nem lett sötét aranybarna, jól meg is szívták magukat olajjal. A frissen elkészült kenyérre szedtem a padlizsánokat, így az olívaolaj a kenyérbe is finoman beleivódott. Erre jött a paradicsom. Finom sózás. Rámorzsoltam a fehér sajtot, majd megszórtam az egészet frissen őrölt borssal. Erre jöttek az apróra vágott fűszerlevelek, befejezésként pedig pár csepp olívaolaj.
Szokás szerint próbáltam őket lefotózni a mobilommal, majd a még kellemesen meleg bruschettákat azon nyomban be is faltam. 🙂

Leave a Reply