IMG20110812_006-1

Mángoldos csirkés lepény

Többször írtam már itt a blogon is, hogy mennyire szeretem a friss leveles tésztát, mert remekül benyeli a maradékokat és általában ezekből keletkeznek a legfinomabb, leggyorsabb és legolcsóbb ebédek is.
Még augusztusban sütöttem ezt a lepényt; a Bosnyák téri piacon jártamban-keltemben, mikor megláttam, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy megvegyek egy csokor mángoldot (250 Ft), bár akkor még nem tudtam mit fogok belőle készíteni. Még sosem kóstoltuk egyébként, úgyhogy ez az étel is csatlakozott azon ételek sorába, amit azért készítünk, hogy “együnk valami olyat, amit még sosem kóstoltunk”. Aztán egy sietős hétköznapon csak úgy adta magát a dolog: a mángold megy a leveles tészta tetejére feltétnek! Hogy laktató ebéd lehessen belőle, nem hiányozhatott róla a hús, ami épp csirkemell volt, illetve néztem hozzá a hűtőből felhasználható zöldséget: ez lett a paradicsom. Viszont elfelejtettem, hogy volt itthon sajt, úgyhogy azt nem raktam rá :)

Hozzávalók (4 személyre)
1 csomag friss leveles tészta
1 csokor mángold
1 fél csirkemell (maradék husi)
zöldségek ízlés és hűtőtartalom szerint
a tetejére mehet sajt (pl. mozzarella)
tejföl
fokhagyma
só, bors, fűszerek
1 tojás

A mángoldot előkészítem: csíkokra vágom és forrásban lévő vízbe dobom kb 1,5-2 percig. Kiszedem, lecsöpögtetem.
A csirkehúst hagymán megsütöm, ízesítem sóval, borssal
A paradicsomot gerezdekre vágom.
Kicsomagolom a leveles tésztát, a hozzá tartozó sütőpapírral együtt beleteszem egy egyező méretű tepsibe. 
A lepény alapját a fokhagymás tejföl képezte: 1 doboz tejfölt kikevertem 2 gerezd fokhagymával, némi sóval és borssal. Ezzel kentem meg a tésztát.
Erre jött a mángold. Majd a hagyma+sült csirkehús. Végül pedig a paradicsom.Megszórtam az egészet apróra vágott petrezselyemmel. Legutoljára a tészta szélét lekentem tojással.
180°-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöttem.
Tejföllel ettem, a munkahelyi konyhán mindenki a csodájára járt, mert annyira klassz élénkek voltak a színei. Ráadásul mikor válaszul mondtam, hogy mángoldos lepény, akkor nagyjából azt sem tudták miről beszélek, nem nagyon ismeri a többség itthon ezt a növényt. Én bátran tudom javasolni mindenkinek, hogy próbáljátok ki, hasonló mint a spenót.

 

Ha tetszett, oszd meg!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>