Padlizsánkrém Manóka módra, fokhagymás majonézzel

Imádom a padlizsánkrémet 🙂 Ahány ház, annyi szokás, számomra ez a nyerő változat. Mivel most elég meleg napok jönnek, nem feltétlenül ideális elkészíteni, mert friss majonézt tartalmaz, de ha vigyázunk, frissen fogyasztjuk, nem lesz semmi gond.

A padlizsánkrém két részből tevődik össze, ebből az egyik a padlizsán, 1 egész, és fél fej vöröshagyma. A padlizsánt 180 fokos sütőben (mindenféle ízesítés, olajozás, stb. nélkül) kb 45-60 perc alatt, sütés közben  egyszer-kétszer megforgatva, megsütjük. Akkor jó, mikor a bőre megbarnult és összehúzódott, és ha kivesszük a sütőből összeesik. Hűlni hagyjuk. 
A másik összetevő a fokhagymás majonéz, hozzávalók:
1 tojássárgája
1 evőkanál mustár
1 dl semleges ízű étolaj (pl. napraforgó)
2 gerezd fokhagyma
fél-1 teáskanál cukor
bors
pár csepp citromlé
Nekem nem volt még olyan, hogy ez ne sikerült volna, lehet, hogy eddig csak szerencsém volt, nem tudom. Nem csinálok nagy macerát a majonéz készítéséből. Feltöröm a tojást, a fehérjét lefagyasztom. A sárgáját egy kerek tányérkába rakom. Ehhez hozzáadom a mustárt, a sót, borsot és a zúzott fokhagymát, összekeverem. Kimérem az olajat egy csőrös mérőedénykébe, amiből könnyű vékony sugárban önteni majd. Elő a kézi habverőt a jobb kézbe, bal kézbe az olaj (vagy épp fordítva, kinek hogy) és lassan adagolni kezdem az olajat, kb 1-2 teáskanálnyit. Ezt jó alaposan elkeverem a tojássárgás keverékkel. Aztán újabb 1-2 teáskanálnyit adok hozzá. Ekkor már látszódik, hogy sűrűsödik, majonézes állagúvá kezd válni az anyag, felveszi az olajat. Ekkor már nem vacakolok sokat, 1-2 evőkanálnyi olajat is hozzáöntök egyszerre és hozzákeverem míg végül az egész olaj el nem fogy. Ez egyébként tényleg 1-2 perc maximum, szóval a pofon egyszerű kategória. Megkóstolom, hogy ízlik-e, ha kell pótolom a sót/cukrot. A végén pár csepp citromlé is jöhet bele, ettől sokat fehéredni nem fog, de az ízének azért jót tesz.
Ha a padlizsán kihűlt, felvágom és kikaparom a belsejét, majd villával összetöröm a rostokat jó alaposan, krémesre. Hozzákeverem az egészhez a majonézt. Ekkora mennyiségű majonéz egyébként 2 egész padlizsánt is simán elbír, csak én fanatikus vagyok 🙂 Végül kockára vágom a fél fej vöröshagymát és a padlizsánkrémhez keverem. Pár órát a hűtőben pihentetem, aztán friss pirítóssal (vagy ahogy a képen látszik ropogós tönkölykenyérkén) és csíkokra vágott saláta levelekkel megeszegetem 🙂

Leave a Reply

A weboldal további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információért ugrás az adatvédelmi tájékoztatóhoz

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close