Édesburgonya BROWNIE

Imádom a brownie-t és ezzel nem vagyok egyedül. 🙂 Azonban egyre többféle édességből keresem az egészségesebb verziót, amik kevesebb cukrot és hagyományos fehér lisztet tartalmaznak.
Az édesburgonyát kb 2 héttel ezelőtt kóstoltam életemben először és azóta már többször is vettem. Nagy meglepetésemre pont a helyi Aldiban árultak édesburgonyát. A lehető legegyszerűbb módon készítettem el hús mellé köretnek, gerezdekre vágtam és pici olívaolajjal és cayenne borssal megszórva ropogósra sütöttem tepsiben (kb. 20 perc alatt). Az íze nagyon hasonlít a sütőtökhöz, finom édes, így rögtön tudtam, hogy remek süti alapanyag is lehet egyben, nagy szerencsémre pedig véletlenül belefutottam ebbe az isteni receptbe, amit most hoztam. Tényleg nem akarom túlragozni a dolgot, szóval jöjjön a lényeg:
Hozzávalók:
2 közepes szem édesburgonya
3 tojás
1/4 csésze kókuszzsír
vanília kivonat (vagy aroma)
1/4 – 1/2 csésze nyírfacukor (xilit) – vagy mézből egy negyed csészényi 
3 evőkanál zabliszt (tetszőlegesen helyettesíthető más liszttel)
2 evőkanál kakaópor
fél csészényi darabokra tört csoki (nálam 70%-os)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál fahéj
egy csipet só
Első lépésként meg kell sütni az édesburgonyát: szurkáld meg villával, majd forró, kb. 200 fokos sütőben 30 perc alatt süsd  puhára (érdemes megforgatni legalább egyszer). Hagyd hűlni, majd nyomd ki a pépes édesburgonyát a héjából.
Készítsd elő a száraz hozzávalókat: mérd ki a lisztet, add hozzá a kakaóport, a darabos csokit, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót, keverd őket össze. 
Készítsd elő a nedves hozzávalókat: a 3 tojást a nyírfacukorral (mézzel) verd fel, add hozzá a kókuszzsírt, a vaníliát, végül keverd bele a már kihűlt/langyos édesburgonyát, és az egészet addig keverd, amíg homogén masszává nem válik (néhány mozdulat az egész).
A száraz keveréket add hozzá a nedves részhez és alaposan keverd őket össze, majd a masszát öntsd egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Sütőben kb. 180 fokon 30 perc alatt sül készre, tűpróbával ellenőrizd.
Kihívás: próbáld meg nem azon melegében, az olvadó csokival leégetni a nyelved 🙂 Isteni süti és hamar össze lehet dobni, bátran ajánlom!

Leave a Reply

A weboldal további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információért ugrás az adatvédelmi tájékoztatóhoz

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close