Feladat volt: sok emberre egy nagy adag sütit sütni, kedvesem születésnapja alkalmából. Azt sikerült megálmodnom, hogy mini Sacher tortácskákat sütök, mert a Sacher torta nekem egy személyes kedvencem, másrészt a kakaós piskóta+lekvár+csokimáz garantáltan nyerő kombó, nem lehet vele mellélőni 🙂
Az elkészítés alapját ez a recept képezte, amit én nagyjából 2,5x-es mennyiségekkel készítettem el, kicsit módosítva a hozzávalókon is. A rendelkezésre álló infrastruktúra (értsd: keverőtálak mérete) épphogy elegendő volt ekkora adaghoz, de megoldottam.
Mini Sacher tortácskák sok-sok emberre (30×39 cm-es sütőtepsire való mennyiség):
A piskótához:
  • 250 g vaj + 50 g kókuszzsír
  • 150 g nyírfacukor (xilit)
  • 15 db tojássárgája
  • 250 g csokoládé (50, ill. 70%-os volt itthon)
  • 15 db tojásfehérje
  • 150 g nyírfacukor
  • 300 g darált zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
  • 125 g mandula (szeletelt, nálam darált)

A piskóta töltéséhez nagyjából 3-4 dl házi sárgabarack lekvárt használtam.
A csokis bevonóhoz kókuszolajat kevertem ki porxilittel és 3 evőkanál holland kakaóporral érzésre.

Az elkészítést az alábbi lépésekben követtem el:
  1. A 15 db tojást kettéválasztottam – hát már ez se volt semmi 🙂
  2. A 250 g csokoládét megolvasztottam a tűzhelyen alacsony fokozaton (érdemes vízgőz felett, nekem anélkül is sikerült, de óvatosan kell vele bánni), majd félreraktam hűlni.
  3. Bekapcsoltam a sütőt, hogy előmelegítsem 170 fokra (alsó-felső sütés).
  4. A vajat a kókuszzsírral és a 150 g nyírfacukorral habosra kevertem.
  5. A vajas-édesítős keverékhez egyenként hozzáadtam a tojássárgákat és alaposan elkevertem. Bicepsz gyakorlat a javából.
  6. A vajas-édesítős-tojásos keverékhez óvatosan hozzácsurgattam az olvasztott csokit és elkevertem, majd az egészet félreraktam. A bicepszem többször meghalt, mire végeztem.
  7. A 15 tojásfehérjéből a 150 g nyírfacukorral kemény habot vertem (2 edényben, 2 részletben sikerült ezt elkövetni, a végén már minden úszott a tojásfehérje habban :))
  8. A felvert tojásfehérjét több részletben, óvatosan hozzákevertem a csokis masszához. Na ez volt az a pont, ahol megtelt a legnagyobb edényünk kapacitása, mondhatjuk, hogy kimaxoltam.
  9. Végül hozzákevertem a darált zabpelyhet és a darált mandulát is, óvatosan, hogy ne törjem meg a tojáshabot.
Az elkészült masszát kizsírozott, 30×39 cm-es sütőtepsibe öntöttem és 170 fokon 45 perc alatt készre sütöttem, tűpróbával ellenőriztem. Miután elkészült kivettem, a sütőformából szerencsére hibátlanul kijött, majd hűlni hagytam.

Miután kihűlt a piskóta, jó éles késsel kettévágtuk. A baracklekvárt mikróban megmelegítettem és így kentem rá a tésztára. Miután megkentem, visszaemeltük a piskóta tetejét (nem semmi hadiműveletek voltak ezek sem:). Ezután a piskóta tetejét és oldalát is megkentem baracklekvárral.
Nemtudommennyi kókuszolajat 3 evőkanál kakaóporral és porxilittel alaposan elkevertem (az édesítő nehezen oldódik ebben, de megoldható), mikróban kicsit meg is melegítettem, majd ráöntöttem a piskótára, szépen elkentem. Miután a csokis máz megdermedt, az egészet visszaemeltük a tepsibe, mert így volt a legegyszerűbb szállítani másnap. Hűtőbe raktuk, hogy a csokis máz megszilárduljon. Este egy kóstolásra elővettük, amikor is késsel beirdaltam a csokimázat kis háromszögekre, hogy könnyebb legyen szeletelni. Megkóstoltuk, mert hát nehogy valami rosszat kapjanak a kollégák, és örömmel konstatáltuk, hogy ez bizony jól sikerült.

Másnap pedig osztatlan sikert aratott 🙂


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder