Mini Sacher tortácskák zablisztből, cukormentesen

Feladat volt: sok emberre egy nagy adag sütit sütni, kedvesem születésnapja alkalmából. Azt sikerült megálmodnom, hogy mini Sacher tortácskákat sütök, mert a Sacher torta nekem egy személyes kedvencem, másrészt a kakaós piskóta+lekvár+csokimáz garantáltan nyerő kombó, nem lehet vele mellélőni 🙂
Az elkészítés alapját ez a recept képezte, amit én nagyjából 2,5x-es mennyiségekkel készítettem el, kicsit módosítva a hozzávalókon is. A rendelkezésre álló infrastruktúra (értsd: keverőtálak mérete) épphogy elegendő volt ekkora adaghoz, de megoldottam.
Mini Sacher tortácskák sok-sok emberre (30×39 cm-es sütőtepsire való mennyiség):
A piskótához:
  • 250 g vaj + 50 g kókuszzsír
  • 150 g nyírfacukor (xilit)
  • 15 db tojássárgája
  • 250 g csokoládé (50, ill. 70%-os volt itthon)
  • 15 db tojásfehérje
  • 150 g nyírfacukor
  • 300 g darált zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
  • 125 g mandula (szeletelt, nálam darált)

A piskóta töltéséhez nagyjából 3-4 dl házi sárgabarack lekvárt használtam.
A csokis bevonóhoz kókuszolajat kevertem ki porxilittel és 3 evőkanál holland kakaóporral érzésre.

Az elkészítést az alábbi lépésekben követtem el:
  1. A 15 db tojást kettéválasztottam – hát már ez se volt semmi 🙂
  2. A 250 g csokoládét megolvasztottam a tűzhelyen alacsony fokozaton (érdemes vízgőz felett, nekem anélkül is sikerült, de óvatosan kell vele bánni), majd félreraktam hűlni.
  3. Bekapcsoltam a sütőt, hogy előmelegítsem 170 fokra (alsó-felső sütés).
  4. A vajat a kókuszzsírral és a 150 g nyírfacukorral habosra kevertem.
  5. A vajas-édesítős keverékhez egyenként hozzáadtam a tojássárgákat és alaposan elkevertem. Bicepsz gyakorlat a javából.
  6. A vajas-édesítős-tojásos keverékhez óvatosan hozzácsurgattam az olvasztott csokit és elkevertem, majd az egészet félreraktam. A bicepszem többször meghalt, mire végeztem.
  7. A 15 tojásfehérjéből a 150 g nyírfacukorral kemény habot vertem (2 edényben, 2 részletben sikerült ezt elkövetni, a végén már minden úszott a tojásfehérje habban :))
  8. A felvert tojásfehérjét több részletben, óvatosan hozzákevertem a csokis masszához. Na ez volt az a pont, ahol megtelt a legnagyobb edényünk kapacitása, mondhatjuk, hogy kimaxoltam.
  9. Végül hozzákevertem a darált zabpelyhet és a darált mandulát is, óvatosan, hogy ne törjem meg a tojáshabot.
Az elkészült masszát kizsírozott, 30×39 cm-es sütőtepsibe öntöttem és 170 fokon 45 perc alatt készre sütöttem, tűpróbával ellenőriztem. Miután elkészült kivettem, a sütőformából szerencsére hibátlanul kijött, majd hűlni hagytam.

Miután kihűlt a piskóta, jó éles késsel kettévágtuk. A baracklekvárt mikróban megmelegítettem és így kentem rá a tésztára. Miután megkentem, visszaemeltük a piskóta tetejét (nem semmi hadiműveletek voltak ezek sem:). Ezután a piskóta tetejét és oldalát is megkentem baracklekvárral.
Nemtudommennyi kókuszolajat 3 evőkanál kakaóporral és porxilittel alaposan elkevertem (az édesítő nehezen oldódik ebben, de megoldható), mikróban kicsit meg is melegítettem, majd ráöntöttem a piskótára, szépen elkentem. Miután a csokis máz megdermedt, az egészet visszaemeltük a tepsibe, mert így volt a legegyszerűbb szállítani másnap. Hűtőbe raktuk, hogy a csokis máz megszilárduljon. Este egy kóstolásra elővettük, amikor is késsel beirdaltam a csokimázat kis háromszögekre, hogy könnyebb legyen szeletelni. Megkóstoltuk, mert hát nehogy valami rosszat kapjanak a kollégák, és örömmel konstatáltuk, hogy ez bizony jól sikerült.

Másnap pedig osztatlan sikert aratott 🙂

Leave a Reply

A weboldal további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bővebb információért ugrás az adatvédelmi tájékoztatóhoz

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close