Paradicsommentes (“autoimmun-paleo”) chili recept

Ha azt gondoltad, hogy nem lehet paradicsom ízű mártást készíteni paradicsom nélkül, akkor bizony jó helyen jársz, mert lehet! A répa, az édesburgonya és a cékla hármasa tökéletesen alkalmas a paradicsom helyettesítésére, ha épp nincs otthon vagy valamilyen allergia, diéta okán nem ehetsz paradicsomot. Nem kell lemondanod a klasszikus ízekről. Íme itt egy szuper chili recept, amivel ezt bebizonyítom Neked!

Az eredetijét Mickey Trescott 2 chili receptje képezte, én ezeket kombináltam.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús (nálam pulyka, marhával még jobb)
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 nagyobb édesburgonya
  • 2 közepes cékla
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fahéj, só, bors, oregánó, babérlevél

1. A zöldségeket nagyjából hasonló méretű kockákra vágtam.
2. A hagymát kockára vágtam és (kókusz)zsíron üvegesre pároltam.
3. Ezzel párhuzamosan egy külön edényben közben a húst szintén némi zsíron megpirítottam. Só, bors mehet rá, a végén pedig a 1 tk. fahéj.
4. Miután a hagyma megpirult, az összes zöldséget ráborítottam és kevés vízzel felöntöttem (nem kell ellepnie).
5. 20 perc rotyogás után a zöldségekhez hozzáadtam a megpirult darált húst. Fűszereztem oregánóval meg 2 babérlevelet is hozzá dobtam.
6. Alacsony lángon kb. fél-háromnegyed órát rotyogott együtt a kettő.

Köret nélkül ettem ebédre és tényleg isteni volt: édes, fűszeres. Akik tehetik, csípőssel is kiegészíthetik (pl. tabasco), érdemes!
Ha nem ehetsz paradicsomot, de hiányoznak régi ízek, akkor ez egy szuper alternatíva. Tésztához is szuper lehet!
A látványa pedig zseniális, színes kavalkád.